Utazás Európába

A Meteorákat is letarolja Ms. Borzadály

2018. augusztus 15. 07:44 - Publikus Team

A nyaralás atombombája

Olaszország – Va bene! Németország - Das ist gut! Lengyelország - To dobrze! Nagy-Britannia - It's good! Portugália - Que bom! Spanyolország - Eso es bueno! Makedónia - Αυτό είναι καλό? Bármit is jelenthet ez a kérdés, Észak-Görögországból meglehet, hogy kettős élményekkel térsz vissza…

01_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki.JPG

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Az utazás tervezésénél olyan negatív tényezőkkel is kell számolni, mint a határátkelőkön való várakozás. Röszkére találsz kimutatásokat, ami mutatja a főszezonra is ezeket az időket. Itt jó néhány órát el lehet kellemesen tölteni araszolva a forró aszfalton! Aztán következik Szerbia, ahol csak 120km/h-val lehet haladni az autópályán és a híresztelések szerint rengeteg az ellenőrzés, sőt ha megállítanak, előszeretettel megbüntetnek pl. a náluk kötelező tartozékként szolgáló tűzoltó készülék hiánya miatt. Ha eljutsz hosszabb várakozás után a macedón határőrökig, meg lehet tapasztalni az egykori hegyeshalmi vámosok fürkésző, nem túl barátságos tekintetét. Macedóniában akkor meg sem álltam, mivel az autópálya mellett fekvő városban nemrégiben lövöldözések voltak.

mk.jpg

Aztán megérkezel a várva várt Görögországba, ahol keresheted ám a tipikus fehérre meszelt házikókat élénk kék ajtókkal és spalettákkal, mert egyelőre nem ott jársz! Ez még az igazán kemény Balkán, az ókorból megmaradt Makedónia. Az ország három északi régiója viseli a Makedónia nevet, az országtól eltérő népesség habitusával és építészeti stílusával. Ezen régiók nem összekeverendőek a mai Macedónia államával, bár a mai lakossága és a makedónok is a terület egységével azonosítanák magukat, emiatt már komoly ellentétek törtek ki Macedónia és Görögország között.

02_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_agios_ioannis_tengerpart_beach.JPG

A kis bevezető után térjünk is rá a tárgyra, többek közt hogy a fogadó ország vagy az útitársunk mennyire tud az élményekhez hozzátenni vagy azokból elvenni. Ha rendszeresen követed a cikkeimet, kiderül pl. a 3+1 csodálatos, alig ismert program c. bejegyzésből, hogy nem csak az ámító pozitívumokról számolok be! Makedóniában hasonló történt a helyiekkel, akik legfőképp kapnak az alkalmon és kisírják magukat a turistáknak a meg nem értett történelmi felfokozott hangulatukról. Az üzletben sorban állás közben is tapasztalható volt, hogy nem igazán van oda mindenki a külföldiekért, némi lökdöséssel és kísérő szavakkal társítva.

03_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki.JPG

A társas utazás viszont felvet némi kérdéseket! Egy szilárd, kellemes párkapcsolatban is akadhat probléma egy utazás alkalmával, de egy gyakorló, kezdő párnak még inkább okozhat kisebb-nagyobb törést egy hosszabb együttlét, tele megoldandó helyzetekkel! Akár mindent el is ronthat egy nagyobb utazás, mivel ilyenkor felfokozottan jön elő a szervezőkészség, problémamegoldás, spontaneitás kontra tervszerűség, az új dolgokkal való megbirkózás nehézsége, és a felmerülő döntéskényszer.

04_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_kavala_romai_vizvezetek.JPG

Közben pedig az egyensúllyal is kell foglalkozni, hogy mennyire adhatjuk át magunkat a hely varázsának, látványosságoknak és milyen módon kell viszonyulni a párunkhoz, milyen mértékben kell vele foglalkozni. Ki mennyire fejezi ki magát, hogy mire van szüksége az adott helyzetben vagy elfojtja a felmerült igényt és egyszer csak kirobban majd?!

05_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_kavala.JPG

Előfordult már, hogy próbáltál mindent előre megtervezni, amihez a helyszínen is tartani szeretted volna magad? A párod viszont már előre félt pl. a repüléstől, az idegentől és egy gyomorgörcs állt be, amitől nehezen szabadult? Természetesen, mint mások is, már a csomagolásnál összevesztetek, majd a városban is pár apró-cseprő dolgon kiborult a bili… Egy felmérés szerint már a problémák felmerülésénél, nem törődve az utazással, meg kell mindent beszélni!

06_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_filippi_philippi_gorog_szinhaz.JPG

Egyszerű esetként adódhat olyan felállás, hogy a párod egyszerűen irtózik a repüléstől. Sokszor ezért a nyaralást is úgy kell szervezni, hogy autóval induljatok neki, így egy stressz faktort ki lehet iktatni. Emellett belecsúszhattok olyan hibába, hogy a pakolás, indulás, utazás olyan feszültséget kelt köztetek, hogy legtöbbször beárnyékolja az önfeledt kikapcsolódást.

07_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_delfin_dolphin.jpg

Az egyik fél küzd pl. a megfelelési kényszerrel vagy a másik fél nem szereti előre megszervezni a programokat, így az új helyzetek frusztrálóvá válhatnak. Sokszor úgy érezheted, hogy egyedül maradsz már az elején a szervezéssel vagy a külföldön spontán felmerült problémák azonnali megoldásával. Egy felmérés szerint, lehetőleg előre meg kell beszélni bizonyos helyzeteket, kirobbant vitánál pedig odafigyelni, hogy ne fajuljon veszekedéssé!

08_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_athos_kolostor_monastery.JPG

Közben felmerülhet benned, hogy hol a francba készültek ezek a fotók?! A Chalkidiki-félszigetet felkeresve az elképesztő természeti formák és a kristálytiszta tengeren kívül semmi látnivaló nincsen! Egy hegyi faluba felkaptatva a gyönyörű kilátás mellett csak a fenti romos házhoz hasonló hangulat fogadott. Vourvourou (Βουρβουρού) azúrkék öble mellett a településen nem találsz igazi látványosságot… Sartiról ne is beszéljünk, nekem nem jön be, ha egy külföldi turista paradicsomban minden magyarul van kiírva, reggeltől estig pedig hallgathatod a turistáink magasba törő elképzeléseit.

09_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_athos_kolostor_monastery.JPG

Thesszalonikivel (Θεσσαλονίκη) ne is próbálkozzál meg, mert egy rendezetlen közlekedési káosztól szenvedő nagyvárosról van szó. Nézzük meg Kavalát (Καβάλα), ahol a római kori vízvezeték rendszer már ad egy hangulatot a városnak! De közelében található a Világörökség részeként számon tartott Philippi (Φίλιπποι) i.e-i romjai, többek között a fennmaradt római fórumával és a görög színházával. A Filippi csatát is meg kell említeni, ahol a rómaiak legyőzték a helyi Brutust és Cassiust.

10_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_ouranoupoli_csonak_boat.JPG

Chalkidiki-félsziget (Χαλκιδική) három földnyelve nyúlik bele az Égei-tengerbe, közülük a keleti csak külön engedéllyel látogatható. Az Athos-hegy (Όρος Άθως) egy autonóm szerzetesi állam, ahol az ortodox kolostorok köztársaságként működnek az országban. A turizmus így csak távolról, hajóutakról szemlélheti a hitben elmélyült lakókat. Egy kisebb hajóút még a nagyobb veszekedésekre is gyógyír lehet, elringatja és feledésbe meríti a felfújt sérelmeket. Főleg, ha még egy delfin raj is szórakoztatja a nagyérdeműt!

11_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_siraly_seagull.jpg

A sirályok ennyire nem kedvesek, inkább szemtelenül repdesnek a potyáért. Minden bonyodalmat elfeledtetnek a félsziget strandjai, amik lehetnek apró kavicsosak vagy homokosak, a víz garantáltan a legjobb minőségű lesz! Ezt alátámasztja, hogy az európai profi tengerpartok között a Strand 1. vagy a Strand 2. (katt rá) részben is egy görög beach nyert!

12_gorogorszag_greece_griechenland_makedonia_chalkidiki_lagonisi_tengerpart_beach.JPG

Az utazás vége felé már felhalmozódhatnak az elhangzott vagy képzelt sérelmek és a legkisebb szikrától robbanhat a bomba! Az egész nyaralást megpecsételheti egy kisebb veszekedés elvarratlan szála, ami addig fajulhat, hogy a hazavezető úton órákon keresztül síri csend honol vagy éppen az autópályán ki akar ugrani az autóból a kaszkadőrnek képzelt szerelmünk.

13_gorogorszag_greece_griechenland_thessalia_kalabaka_meteora.JPG

Az igazán nagyágyúhoz Makedóniától délre kell autóznod Thesszália régióba. Az óriási kopár hegyek közül sajna egyszerűen nem tudod kiválasztani az Olümposz csúcsát! De Kalabakát (Καλαμπάκα) megközelítve már messziről fel lehet ismerni a szinte földönkívüli szikláit, melyek tetején számtalan kolostort lehet találni. A szerzetesek a mindennapok világától félreeső helyre vonultak el Isten dicsőítésére a Meteorákon található huszonnégy bizánci kolostor egyikébe. Mára viszont a turistáktól hemzsegő területen ennek bensőséges hangulata már kérdésessé vált…

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

A tapasztalatok alapján a makedónok annyira talán nem vendégszeretőek, de ha mindenképp Európa legszebb tengerpartjaira vágysz és fontos, hogy olcsóbb legyen a szállás, mint más mediterrán országokban, akkor irány Chalkidiki!

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Sajnos buszunkkal nem tudsz kiugrani, de repülj el Thessalonikibe, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a Chalkidiki-félsziget csodás strandjait:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

terkep_map.jpg

gr.jpg

1 komment
süti beállítások módosítása