Utazás Európába

Kostoló a vidéki Valenciából

2021. december 31. 09:30 - Publikus Team

València I. rész

Az I. részben körbejárjuk Valencia apróbb részleteit, ami valamiképp a vidéki szépségéhez kötődik, mivel ennek a városnak is a legfőbb báját nem a tömegturizmus fő célpontjai adják, hanem azok a momentumok, amikbe jobban el lehet merülni, mint pl. a gasztroturizmus.

01_el_cabanyal_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Mielőtt belevetnénk magunkat a város sűrűjébe, nézz körül az óriási Spanyolországban, hogy nagyvárosai, Malaga, Sevilla és Barcelona, milyen élményeket nyújtanak:

es.jpg

A valenciai modernizmus egyik kiváló alkotásának tartják az 1200 standdal rendelkező Központi Piacot (Mercado Central), csakúgy mint a díszes Északi pályaudvar épületét, de stílusának világörökségi remekműveként tartják számon a barcelonai Hospital de la San Pablo vörös téglás épületegyüttesét is. A piacon csak 32 standot számoltam meg, ami tengeri herkentyűket kínált, ami mellett akár birka fejet is bedobhatunk a szatyrunkba, de nem maradhat el a valódi Jamón Serrano sonka sem!

02_mercado_central_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Spanyol nemzeti emlékművé nyilvánították Valencia másik vásárcsarnokát, az ugyancsak modernista stílusban épült Colón Piacot (Mercado de Colón). Az Eiffel toronyhoz hasonló vasszerkezetből épült egykori piac épülete ma már előkelő éttermeknek, kávézóknak és üzleteknek ad otthont. Csarnokokban nincs híján a város, mivel a kikötők mentén is emelik az egyhangúságot a Tinglados del Puerto hatalmas tereket lefedő szerkezetei. Ezek mellett, városi pályán rendezték meg 2008-tól 2012-ig a Formula–1 európai nagydíjat, aminek egyik egyedülálló szakasza volt az öböl felett szétnyitható híd.

03_mercado_colon_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

El Cabanyal Valencia városának sajátos rácsmintájú kerülete, ahol egykoron a halászok nádtetős parasztházakat (barraca), majd később a tehetősebbek egy-két emeletes keskeny, csempével kirakott épületeket húztak fel. 1988-ban törvénnyel mondták ki, hogy a környék megkérdőjelezhetetlen történelmi érték, ahol eklektikus gyökerekkel rendelkező építészet alakult ki. Ez megakadályozta a közel 500 színes ház lebontását, de azóta a perek hadából sem látszik ki a negyed. Ez az állagán igencsak meglátszik már, mivel egy időre elhagyták ezeket a kis otthonokat, viszont a báját még ma sem vesztette el! A modernista Cabanyal házak ugyanis gyönyörűen csempézettek, amiből 272 házat már katalogizáltak és ezek közül 139-et védetté nyilvánítottak. A labirintusszerű utcáiban ma már a bohém fiatalság vetette meg a lábát és a kultúra is reneszánszát éli akár egy modern falfestés képében.

04_el_cabanyal_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Délebbre az Albufera park és a tenger közé ékelődött be Pinedo, ahol találunk még jellegzetes kis parasztházat, a barracát. A La Genuina étterem háromszáz éves történelemmel várja az éhezőket, ami ilyen agyagból épült tipikus nádfedeles épület. Egykor gazdálkodók otthonául szolgált az öntözött gyümölcsösök területén, a felső szintjét pedig selyemhernyó tenyésztésre használták.

05_la_genuina_barraca_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Ebben az autentikus környezetben mindenképp ki kellett próbálni a környező rizsföldekről származó Paella Valencianát, amit ezúttal kacsahússal kértem, de hüvelyeseket és friss zöldségeket is pároltak bele. Az első meglepetés akkor ért, amikor a vas serpenyőben megláttam a csigaházak szemkápráztató tekervényét. Második áll leesés pedig a számlán megjelenő összegnél volt, ami később kiderült, hogy a városban egy átlagár, de ez sem vigasztalt, csak az ízek kavalkádja és a csiga állagának az izgalmas felfedezése!

06_la_genuina_paella_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

1859-re épült meg a Plaza de Toros, a helyi bikaviadal arénája, amit a római Colosseum ihletett. Szerkezetét egy 48 oldalú sokszög adja, ami kívülről mégis egy kört alkot, téglából épült neomudéjar stílusban 〈lásd>>> Diadalív Barcelonában〉, amiben 1992-ben egy bika megölte a híres sevillai torreádort. Közvetlenül mellette szolgálja ki a vonatokat a romantikus Északi pályaudvar (Estación del Norte) kastélyszerű épülete, ami meglepően a város déli részén helyezkedik el.  Növényi motívumok közül a narancsokkal és narancsvirággal díszített homlokzatát a valenciai mezőgazdaság ihlette.

07_plaza_de_toros_estacion_del_norte_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

A gyümölcstermesztésből élő őstermelők évtizedekkel előtt is a belvárosban maximum a legkeskenyebb házban tudtak venni egy 107 cm széles kis ingatlant, amin napjainkban elgondolkodhatunk, vajon hogyan lehetett egy ilyenben élni…

08_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

utazas_flamingo.jpg

komment
süti beállítások módosítása