Utazás Európába

Földön, vízen, levegőben

2022. január 14. 12:19 - Publikus Team

València II. rész

A hazai állatkertjeink téli és nyári látnivalója között óriási különbség van, mivel az állatok nagyrészt behúzódnak, a lombhullató növények pedig szürkébe borulnak. A valenciai Bioparc állatkert és az Oceanogràfic akváriuma ezzel szemben az év 365 napján ugyanazt kínálja, hogy a rajongóknak ne kelljen Afrikába vagy Ausztráliába utazni egy-egy faj csodálatáért. Soha ne feledjük, hogy semmi sem helyettesítheti a látogatást, a fényképek, videók vagy leírások csak megközelíthetik!

01_bioparc_allatkert_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Ha a tél kellős közepén fel akarunk töltődni, akkor kiváló választás lehet, ha kimozdulunk a természetbe. Még hatásosabb lehet az élmény, ha mediterrán területek felé vesszük az irányt. A csúcs viszont, ha ezen az éghajlaton is olyan látványosságokat keresünk fel, ahol az ilyesfajta élményelemeket egyszerűen besűrítik élményparkokba, mivel ezeken a helyeken buja növény- és állatvilágban merülhetünk el, kellemes tavaszias időben.

es.jpg

Valenciában a Túria folyó 1957-es árvize óriási pusztítást okozott, ezért a várostól délre vezették el, a régi mederben pedig zöld parkokat hoztak létre, köztük a Bioparcot közel ezer afrikai állattal, ill. mindenhol tündöklő mediterrán és trópusi flórával, ahol csak minimálisan használnak reprodukciós növényeket. A tüskés akácia és a szavannák tipikus növénye, az ernyőakácia is kedvenc eledele a zsiráfnak, ami ha megérzi a leveleik legelészését, akkor méreganyagot kezd kibocsátani. Másik érdekessége, hogy gumiarábikumot is termel, amiből rágógumi vagy gumicukor készül, de ragasztóanyagként is előfordul a postai bélyegeken.

fb_gomb_new.jpg

Az átlagosan 2500 éves madagaszkári baobab fáknak (majomkenyérfa) a szivacsos kérge hihetetlen mennyiségű vizet tud tárolni a félsivatagi élőhelyén, így itt csak a kiváló díszlettervezőnek köszönhetjük a csalóka valódiságát. Viszont az eredeti kékeszöld színű Bismarck pálmán 〈klikk>Bővebben<〉 kívül még a hosszú szárakon tollas virágzatú egyiptomi papirusszal is megismerkedhetünk.

02_bioparc_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a_1.jpg

Az állatkertben 100.000 m2-en újrateremtették az afrikai kontinens vad természetét: az egyenlítői erdőt, Madagaszkárt, a vizes élőhelyeket és a szavannát, ahol a különböző fajokhoz tartozó állatok együtt élnek egymással, akárcsak a természetben. Az állatok és természetes viselkedésük tisztelete prioritást élvez, nem szabad etetni őket, így a zoocsemegés, nyálas kontakt itt elmarad! A "Zooimmersion" egy új állatkerti koncepció az élőhely tervezésben, amely lehetővé teszi a látogatóknak, hogy az emberi szem számára láthatatlan akadályokon keresztül érintkezzen az állatokkal. Így itt sem használják a sok állatkertben megszokott hagyományos korlátokat és ketreceket, helyette folyókat, tavakat, patakokat és sziklákat alkalmaznak a védelem érdekében.

03a_bioparc_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a_1.jpg

Négy fő területe közül Madagaszkár szigetét mindenképpen érdemes meglátogatni, hiszen testközelből megismerhetjük a párducszerű fosszát vagy a makikat is, amik gyakran lemásznak a fákról, hogy „üdvözöljenek”. Az Egyenlítői-Afrika erdeiben a látogatók veszélyeztetett keleti bongókkal, szürkenyakú koronásdarukkal 〈klikk>Fenti képre<〉, leopárdokkal és nyugati síkvidéki gorilla családdal találkozhatnak, amelyek a park egyik legnagyobb látnivalója. A száraz szavannán keskenyszájú orrszarvúak, zebrák, hiénák, Rothschild-zsiráfok, antilopok, gazellák, szurikáták és ellenségük, az oroszlánok is élnek. A tökéletesen újrateremtett baobab-erdő egy tucat afrikai elefántnak ad otthont, ami a faj egyik legnagyobb csoportja Spanyolországban. A vizes élőhely nagy része a Kitum-barlangból áll, ami a lubickoló vízilovaknak 〈klikk>Alábbi képre<〉 és a lemerült nílusi krokodilnak ad otthont.

04a_bioparc_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Másik élménypark, az Oceanogràfic 42 millió liter vízzel, néhol 10,5 méter mélységgel a legnagyobb akvárium az Európai Unióban. Több mint 45.000 példánnyal a bolygó tengerein és óceánjain keresztüli utazást kínál, így bemutatja a szárazföldön a vizes élőhelyeket, az Antarktisz, és az Északi-sarkvidéket, akváriumokban pedig a mérsékelt és trópusi tengerek, az óceánok, a Földközi-tenger és a Vörös-tenger ökoszisztémáit. Az utazás a központi épületben kezdődik, ahol lemerülünk a rája és cápa simogatóba.

05_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Tovább lubickolva a Földközi-tenger  kilenc akváriumában 7.400 állat között láthatjuk az ezüstös mediterrán barracudát és a lábasokból ismerős tüskés homárt is. Az amerikai mangrove és a mediterrán mocsarak vizes élőhelyeit egy 26 méter átmérőjű gömbben fedezhetjük fel, úgy hogy a fejünk fölött röpköd a rózsás kanalasgém vagy a skarlát íbisz, ami a flamingókhoz 〈klikk>Bővebben<〉 hasonlóan az élénkvörös színüket a táplálékukból származó rákokból nyerik.

06a_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Mérsékelt égövi és trópusi részleg a hűvösebb Atlanti-óceánban élő borjúfókáktól a Karib-tenger meleg vizének napóleonhaljáig kalauzol. A kettőt összekötő 35 méter hosszú víz alatti alagútban 〈klikk>Fenti képre<〉 „búvárkodhatunk”az óceánok ismert cápái között, amik közül az ausztrál Port Jackson cápa tűnt ki a leginkább az érdekes formájával. A több méteres csápokkal fenyegető japán tengeri medúza akkorára is megnőhet, hogy az a hiedelem terjedt el róluk, hogy akár hajókat is el tudtak süllyeszteni 〈klikk>Alábbi képre<〉.

07a_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A világ egyik legnagyobb delfináriumában, 26 millió köbméter vízzel együtt élnek a 3 méteres palackorrú delfinek, amik naponta többször látványos showban kápráztatják el a nagyérdeműt. Ezt nem érdemes továbbragozni, látni kell, ahogy ezek a kutyáknál is okosabb állatok mire képesek! A 12 m magas, temperált jégkunyhó-szerű kupola védi az Északi-sarkvidék lakóit, ahol sziklák és jégtömbök jelentik a rozmárok és a belugák élőhelyét. A Jeges-tengerben élő fehér delfinnek a színe álcaként szolgál a jégtömbök között, formájuk pedig az Airbus teherszállítóját is megihlette, ami a világon a legnagyobb teherbefogadó képességgel rendelkezik.

08_oceanogr_fic_akvarium_allatkert_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

insta_gomb_new.jpg

Ha nem csak ilyen élményekre, hanem íncsiklandó spanyol ételekre is megéheztél, akkor kattints ide:

utazas_valencia_i.jpg

komment
süti beállítások módosítása