Utazás Európába

A citrusok királynője

2022. január 05. 08:30 - Publikus Team

Frutas y verduras

A hazai zöldségeseknél télen nagyrészt spanyol zászlókat találunk a termékek felett, mivel az Európa egyik éléskamrája a kiváló éghajlatának köszönhetően. A tél nem számít ott holt szezonnak, sőt a citrusféléknél az a szüret ideje, emellett a tavaszias időben a szabad földön is szinte minden megterem. Nézzünk körül, hogy minek köszönhetjük a téli zöldség- és gyümölcs kínálatunkat és kézzel foghatóan honnét is származnak ezek!

01_el_cabanyal_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Spanyolország nem csak világos- és sötétbarna paca a térképen, hanem egy hatalmas ország változatos mediterrán, hegyvidéki és óceáni éghajlattal, ezért az alábbi zászlóra kattintva nézz körül, hogy eddig mit fedeztünk fel belőle:

es.jpg

Az 1200 standdal rendelkező Központi Piacot (Mercado Central) a valenciai modernizmus egyik remekműveként tartják, csakúgy mint az Északi pályaudvar vagy a Colón Piac épületét. A 8.000m2-es csarnok a valenciai gyümölcsösökből származó friss portékát, valamint a Földközi-tenger minden herkentyűjét gasztronómiai paradicsomként mutatja be.

02_mercado_central_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Ha már a paradicsomnál tartunk, a neve az azték nahuatl nyelvű xictomatl szóból származik, amiből már hazánkban is egészen jó kínálat található a félegyházitól egészen az olasz San Marzanóig. Ezen a piacon viszont olyan elképesztő kínálat fogadta a vásárlót, hogy mindet csak kóstolás szintjén sem lehetett volna kipróbálni. Rogyadoztak a kínáló pultok az akár fél kilós marhaszív paradicsomtól (Corazón de buey), a zöldes bordáson át (Heirloom) a szinte fekete kumátóig.

03_paradicsom_tomato_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Ennyi ínycsiklandó nyersanyag láttán meglepő lenne, ha nem éhezne meg egy utazó! Az egészségesebb vonaláról híres mexikói ételeket kínáló Taco Bell érthetetlenül nem tette még be a lábát hazánkba, Valenciában viszont válogatni lehet a kínálatukból. Így a választás a guacamolés burrito tálra esett, ami főleg mexikói rizsből állt, fekete babbal, pico de gallo salsával és cheddar sajttal. Minderre rá kellett még tolnom egy olvasztott sajttól és a habanero szósztól lágy quesaritót.

04_taco_bell_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A rizs a kukorica után a második legnagyobb mennyiségben termelt gabona a világon, amit rögtön a búza követ. A rizstermesztés hagyományos módja a táblák elöntése, amely  megakadályozza a gyomok növekedését és a különböző fertőzéseket. A krémes Seniát, ill. a laza és kemény Bomba rizst a spanyol konyha használja fel a paella elkészítéséhez, amit a tipikus vas serpenyőkben tálalnak. Érdekes módon még hazánkban is megterem a rizs, de mindössze 3 ezer hektáron, elsősorban Kisújszállás és Mezőtúr térségében, mivel ezen az égövön csekély termésátlagot ad.

05_rizs_rice_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A burjánzó természetet csak a délibábként álló parasztházak töri meg, amik tökéletes témát nyújtanak egy fotó erejéig. A konyhakertjükbe mindig érdemes belesni, mivel néhol találni banánfákat is, aminek érett gyümölcsét itt etilénnel nem kell érlelni. Nagy kiterjedésű ültetvények Spanyolországban csak a Kanári-szigeteken fordulnak elő, mivel csak ott érzi igazán jól magát.

06_albufera_valencia_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

A sharon vagy a khaki lehet, hogy sokaknak ismeretlen, de ha a fanyar datolyaszilváról (Diospyros kaki) beszélünk, akkor biztosan beugrik mindenkinek a napsárga és mézédes gyümölcs, ami Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye. A −20 °C-ig télálló ébenfa briliánsvörös gyümölcse a lombszíneződéssel egy időben, ősszel kezd érni, amit itt Valenciától délre, a Júcar folyó mentén termesztenek.

Az eukaliptusz rokonának számító gránátalma (Punica granatum) Örményország és Azerbajdzsán egykori területéről származik. A termés sokmagvú, rekeszes bogyótermés, ami nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, belőle készítik a grenadine szirupot, de szőnyegek természetes színezőanyagának is felhasználják. Valencia környékén a Mollar valenciana, a déli Elche pedig a puha magvas Mollar de Elche sztár fajtájáról vált híressé.

07_datolyaszilva_granatalma_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A narancsok előtt azért említsük meg a nagy táblákban tündöklő, bogáncshoz hasonló articsókát (Cynara scolymus), ami egyébként Észak-Afrikában őshonos zöldség- és gyógynövény, de szépsége miatt akár dísznövény is lehetne! El is érkeztünk fő témánkhoz, így a citrusfélék ősatyjaként meg kell vizsgálnunk először a pomelót és a mandarint, amikből az összes többi fajta származik.

A 15–25 cm átmérőjű pomelo vagy citrancs (Citrus maxima) a legnagyobb citrusféle, amely Malajziában és Polinézia szigetein őshonos, de ma már széles körben termesztik Dél-Kínában, Thaiföld, de megterem Floridában és Izraelben is.

A mandarin (Citrus reticulata) egy eredeti citrusfaj, ami kisebb és lapított a narancshoz képest, a Fülöp-szigeteken, valamint Délkelet-Ázsiában vadon él, de Kína és Spanyolország szüreteli belőle a legtöbbet november és január között.

08_articsoka_artichoke_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Az édes narancs vagy Valenciai narancs (Citrus sinensis) a pomelo és a mandarin hibridjéből hozták létre a 19. század közepén Kaliforniában, ahol később az ottani Valencia település is róla kapta a nevét. 1781-ben telepítették az első kereskedelmi ligetet a spanyol Carcaixentben, majd több valenciai faluban is. Fő termését január és március között adja, amit nemzetközileg a világ legjobb narancsaként tartanak számon. Jelenleg kimagaslóan Brazília termeli ebből a legnagyobb mennyiséget a világpiacra.

A sötétbordó-vörös vérnarancs a narancs természetes mutációja, ami egy természetes vízoldékony színanyagcsoportot, az antocianin (E163) közé tartozó Chrysanthemint tartalmazza, ami a málna, feketeribizli és a lila kukorica színét is adja.

Sevillai narancs vagy keserű narancs (Citrus aurantium) is a pomelo és a mandarin egy másfajta hibridje. A keserűnarancs számos fajtáját használják illóolajként, így megtalálhatók a parfümökben, de magasabb pektintartalma miatt lekvárnak is elkészítik.

A grapefruit (Citrus paradisi) egy pomelo visszakeresztezés (backcross), vagyis egy pomelo és egy édes narancs további hibridje.

A savmentes sweetie, vagy más néven oroblanco (fehér arany) pedig a pomelo és a grépfrút keresztezésével jött létre, amit kizárólag Izraelben termesztenek.

09_narancs_orange_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A grapefruit csúcshibridje a kumquat (金桔) körülbelül akkora, mint egy nagyobb olajbogyó. A Kínában őshonos gyümölcs tojásdad alakú. A belseje még elég savanykás, de a héja nagyon édes ízű, így egészben fogyasztva szokatlanul frissítő íz képződik. Termesztésénél előnyös, hogy akár –10 °C fagyot is kibír különösebb sérülés nélkül.

A citron vagy óriás citrom (Citrus medica) növényről feltételezik, hogy Indiában, a keleti Himalája lábánál fekvő völgyekben őshonos és ebből származtatják a későbbi savanyú citrusféléket.

Citrom (Citrus limon) a keserű narancs és a citron hibridje, ami Perzsiából, ill. Egyiptomból került át az északiabb mediterrán régióba.

A lime (Citrus latifolia ) a citrom és az önmagában is hibrid Key lime (Citrus aurantiifolia) tökéletes keresztezése.

A clementine (Citrus clementina) az édes narancs valamint a mandarin (Citrus deliciosa) – amely fajta alig 6%-os pomelo ősökkel rendelkezik - spontán hibridje a 19. század végi Algériából. Ez a faj mag nélküli, könnyen hámozható és a citrusfélék közül a legízletesebbet adja, így el is érkeztünk a citrusok csillagához!

fb_gomb_new.jpg

Ha már erre jártunk, ne hagyd ki és lesd meg a spanyol flamingókat a valenciai vadonban:

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása