Utazás Európába

Fény az út végén

2020. május 23. 09:36 - Publikus Team

A ferde toronyról nem ez jut az eszedbe

Menzákon próbálkoztak már a különböző löncshúsokból készült és ketchuppel színezett bolognaival, amin valljuk be őszintén, hogy akkor is csak csóváltuk a fejünket. Aztán nyugatról importáltuk a turizmussal elterjedt bolognai spagettit, amivel már alapjában sem stimmelt valami!

01_bologna_emilia_romagna_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

forrás: pixabay.com

Az egész leleplezéséhez Bolognába kell utaznunk, ami kitűnő kiindulópont Velencéhez, Veronához, Firenzéhez vagy akár a Cinque Terréhez, amiket egytől egyig itt megtalálsz:

ciao_italia.jpg

Európa első egyeteme 1088-tól működik itt, ami jelenleg hozzávetőlegesen 90 000 diákot képez. Az óváros épületei szinte kivétel nélkül tipikus téglaépítésűek árkádsorokkal, tetejüket pedig terrakotta fedi. San Gimignanóban (kattints rá) már megismerhettük az olasz New York felhőkarcoló szerű, középkori lakótornyait, amik itt is visszaköszönnek, köztük a Piazza di Porta Ravegnanán a magasabb Asinelli és a Garisenda tornyok egymás felé dőlnek. A legismertebb terén, a Piazza Maggiorén remek hangulatot csíphetünk el az utcazenészekkel és mutatványosokkal egy igazi espresso társaságában.

02_bologna_emilia_romagna_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

forrás: purevaciations.com

Járjunk utána, hogy a bolognai spagettit miért nem tudjuk Olaszország egyik magára adó étteremében sem kérni! Régóta azt hitték, hogy a hiteles Ragù alla Bolognese receptjét csak 1891-ben írta le a híres olasz író és gasztronómus, Pellegrino Artusi a La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene kulináris kézikönyvében. Ám már a 18. század végén Alberto Alvisi, Barnaba Chiaramonti bíboros, a későbbi VII. Pius pápa főszakácsa kitalálta a tésztás ragu receptjét! Napjainkban a bolognai egy vajon pirult darált marhahúsból és szalonnából, kevés paradicsommal, sóval, borssal, fehér- vagy vörösborral és tejszínnel készülő ragu, amit hagyma, sárgarépa és zellerszál sűrít.

03_bologna_emilia_romagna_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

forrás: marol.it

Korábban a délen tojás nélküli, durumlisztből készített száraz spagetti helyett az olasz szakácsok úgy látták, hogy a széles metélt sokkal jobban passzol a raguhoz, mivel a tojásos tészta magába szívja a hús levét, a darabokat pedig szépen „szállítja”. Így született meg a Tagliatelle al ragù alla Bolognese! Egésznek a sava borsát pedig a pecorino romano juhsajt adja, aminek a kemény állaga nagyon hasonlít a parmezánhoz, az íze viszont jóval sósabb és markánsabb. Buon Appetito!

04_tagliatelle_al_rag_alla_bolognese_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

forrás: tasteatlas.com

fb_gomb_new.jpg

Ha továbbra is szájtátós látnivalókra vágysz, akkor nézz be a toszkán fővárosba, utána pedig ellazulhatsz egy kis vidéki kóstolóval:

uticelok_toszkan_fovaros.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása