Utazás Európába

Európa legnagyobb pálmaligete

2022. január 07. 17:28 - Publikus Team

Mórok öröksége

A 700 éves mór megszállás után, Amerika felfedezésének évében a spanyol hadak visszahódították Granadát, ahol a mór építészet csúcsa még ma is pompázik az erődpalota, az Alhambra megtestesülésével. Az észak-afrikai berber eredetűek a spanyolokkal azonos jogokat kaptak és a muszlim vallást is szabadon gyakorolhatták, ennek ellenére fennmaradt a "mór probléma". Az a gondolat uralkodott, hogy a mór kisebbséget lehetetlen integrálni a régi keresztény közösségébe, így radikális javaslatok kezdtek megjelenni gettóik létrehozására és kiutasításukra is. A 17. század elejéig nem jutottak dűlőre, így kiűzték őket, akik főként Észak-Afrikában, de Isztambulban és Thesszalonikiben is letelepedtek.

01_el_palmeral_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Elche (Elx) mór városát 〈klikk>Térkép<〉 az utolsók között foglalták vissza a spanyolok, ahol még ma is jelentős a gránátalma (Mollar de Elche), füge, citrusfélék, mandula és a gyapot betakarítás, amiért viszont elsődlegesen felkerestem a várost, az a kiterjedt datolyapálma ligete volt! Előtte nézzünk körül, hogy a mórok milyen csodás építészetet hagytak maguk után, amik közül a sevillai Real Alcázar kastélyát már korábban is megismerhetted:

es.jpg

Elche pálmaligete (Palmeral de Elche) közel 300.000 példánnyal Európa legnagyobb pálmaerdeje , amely mintegy 500 hektárt foglal el. Az oázis egy arab mezőgazdasági gyakorlat az összetett öntözőrendszerével, aminek ez egyedülálló példája az európai kontinensen, így az UNESCO világörökségi listájára is felkerülhetett. A fő faj a datolyapálma (Phoenix dactylifera), amelyet a mórok telepítettek be, miután elfoglalták az Ibériai-félszigetet. Léteznek olyan egyedek is, amelyek akár 300 évesek és ezek is decemberben hozzák a gyümölcsüket. Ki ne hagyd ezt a nem mindennapi látványt, most az Instagramon megnézheted ezt az elképzelhetetlen pálmaerdőt:

insta_gomb_new.jpg

02_morok_el_palmeral_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

A datolyapálma a legelterjedtebb pálmafaj Spanyolországban, de mellette a mexikói Washington-pálma (Washingtonia robusta) is a spanyol táj részét képezi, főleg a Földközi-tenger partján. A datolyapálmának rendszeres vízellátással kell rendelkeznie, mivel a gyökereknek állandó nedvességgel kell érintkezniük. Leveleit egyszerűen pálmának nevezték, az ókorban a győzelem szimbóluma volt, így szokás volt a sikeres sportolókat pálmával jutalmazni. A prémium minőségűnek számító óriási szárított datolya mellett a szárított fügekenyér is a spanyol konyha jellegzetes készítménye, ami még diót és kandírozott gyümölcsöt is tartalmazhat.

03_datolya_el_palmeral_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A Huerto del Cura botanikus kertben csaknem ezer datolyapálma árnyékában még 250 egzotikus pálma is megcsodálható, úgy mint az egyik kedvencem, az ezüstös Bismarck pálma (Bismarckia nobilis). Elámulva sétálgattam, amikor egyik mellszoborban I. Ferenc József osztrák császár feleségét, Sissit sikerült felismernem, ugyanis 1894-ben érkezett Alicante kikötőjén keresztül Elchébe, ahol a növények bűvölete igen nagy hatást váltott ki rá. A kert egyik nevezetessége a 8 karú datolyapálma, amely 1,50 m magasságból emelkedik ki a fő törzstől egészen 17 m magasságig. A császárnét mélyen lenyűgözte ez a különleges növény és arra kérte a tulajdonosát, hogy nevezze el ezt a pálmafát a birodalomhoz méltó erejéről, így kezdték ezután császári pálmának 〈klikk>Képre<〉 emlegetni.

04a_bismarck_palma_huerto_del_cura_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

Florida és Dél-Karolina szimbólumát, a szabalpálmát (Sabal palmetto) is megtalálhatjuk, terméséből készített kivonata pedig nem mellékesen a férfi egészséget szolgálja. Felfedeztem a karácsony egyik szimbolikus szobanövényét is, a mikulásvirágot (Euphorbia pulcherrima), ami egyébként Mexikóban őshonos. Itt is kint élt a természetben az akár 4 méter magasra növő cserje, aminek virágai megtévesztően a növény bepirosodott fellevelei.

05_szabalpalma_mikulasvirag_huerto_del_cura_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.jpg

A Palmeral tőszomszédságában álló robosztus Altamira palotát (Palacio de Altamira) a 15. század végén egy kasztíliai nemes építtette. 1939 áprilisában, a véres polgárháború után az épületet Franco csapatai koncentrációs táborként alkalmazták a baloldali köztársaságiak fogva tartására. Az ott internáltak olyan mértékű túlzsúfoltságot szenvedtek el, hogy később át kellett egy részüket telepíteni.

06_palacio_de_altamira_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Az egészen magyaros ízű arroz con costra egy hagyományos elchei rizsétel botifarra kolbásszal, ami a paella és az Alicante környékéről származó rakott étel keresztezése. Az is megkülönbözteti a többi spanyol rizsételtől, hogy a felvert tojásból álló fényes felső héja rásül, így innen ered a neve, mivel a costra kérget jelent.

07_arroz_con_costra_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

Basílica menor de Santa María katolikus templom több, mint 100 évig épült az egykori mór mecset helyén, amit 1784-ben vehettek birtokba a hívők. Minden évben előadják itt az elchei misztériumot Szűz Mária mennybemeneteléről, ami szintén a világörökségünk része. A csempék kék kupolája mellől, a harangtoronyból volt a legcsodásabb Elche pálmaerdejére a kilátás, így kifizetődő volt a rengeteg lépcső megmászása!

08_basilica_menor_de_santa_maria_elche_spanyolorszag_spain_espa_a.JPG

fb_gomb_new.jpg

utazas_flamingo.jpg

komment
süti beállítások módosítása